Artiklar

 

2014-08-12

 

Stadsjakten 2014-08-11
Bilder - Garmin - Facebook - blogg - fråga vid Mosebacke torg

                                 Ett löppass med uppdrag.
                                               
                                       
Ett löppass med uppdrag!

En löpning med kontroller (Stadsorientering) vid kända platser i centrala Stockholm. Ett löppass med lite roliga inslag och med en avslutning på någon pub i centrala Sthlm. Jag arrangerade ett liknande pass för något år sedan och det föll väl ut. Alla kan vara med oavsett löpkapacitet.

Samling och starten kl. 17.30 vid Årstaberg pendeltågsstation måndagen den 11 augusti.
Tanken är att springa i grupp om minst 2. Vid starten får ni reda på vilka platser som kontrollerna finns på och det är sedan valfritt hur man springer mellan dessa kontroller och i vilken ordning ni tar kontrollerna. Vid kontrollerna finns enklare uppgifter att lösa och ni får vid varje kontroll en ledtråd som ska leda fram till platsen för målet.
Alla löpvägar och tempon är tillåtna, men ni måste använda benen hela vägen. Löpsträckan beror på vägval men runt uppskattningsvis 10 km.

Penna, papper och kamera skall tas med. Mobilkamera fungerar bra. Ni får gärna bilda grupper innan start men annars är det bara att hitta någon trevlig och jämbördig löpare vid starten. Det viktigaste är att ha kul. Målgången sker vid en pub så det finns möjlighet att avsluta kvällen på ett trevligt sätt.

Inspiration till detta evenemang kommer ifrån Stadsjakten

Värdar: Roger Andersson, Linda Scott och Jan Ternhag

 

Bilder

Bilder från kontrollen vid Mosebacke torg, foto: Jan Ternhag

 
 
 
 
 
 
 
 

Vid Vasamuseet på Djurgården

Sofia Wulff, Maria Elena Wulff, Maija Vesterinen och Maria Norberg.

 

Fråga vid Mosebacke torg:

Vatten

Vatten är en mycket speciell kemisk förening och dess egenskaper har stor betydelse för hur  liv utvecklats på jorden. Bland annat är det så att is (fruset vatten) har en lägre densitet (täthet)  än flytande vatten så att en isbit flyter i ett vattenglas.

Fråga
: Tänk dig att det vore tvärtom – hur skulle då vår värld se ut?
   Ange det rätta alternativet!
    A. Snön skulle falla uppåt.
    B. Nord- och Sydpolen skulle befinna sig vid ekvatorn.
    C. Det skulle aldrig bli dimma.
    D. Isen på frusna sjöar skulle sjunka till bottnen. Rätt

Kommentar
Varmt vatten tar lite större plats än kallt vatten. Molekylerna rör sig lite snabbare i det varma  vattnet och kommer därför att ”trycka undan” varandra. En liter varmt vatten väger därför lite  mindre än en liter kallt vatten. Det kalla vattnet har lite högre densitet eller täthet. Vid +4°C har vatten sin högsta densitet och då är det alltså så tungt som möjligt. Detta är  anledningen till att vattnet är kallare på bottnen i sjöar – du kanske har märkt detta om du  gillar att dyka.
 

 

 

Läs Kristina Rosenberg blogg, klicka!

 

Garmin - Se hur ett av lagen sprang genom Stockholm, klicka!Inspiration till detta evenemang kommer ifrån Stadsjakten, se mer på