Artiklar

 

Minnet av OS-legenden Francisco Lázaro, Portugal, har fått sin plats

 Francisco Lázaro (1891-1912)

Sven Kinnander, Emídio Guerreiro och Margareta Björk vid minnesplaketten.

 
Vid olympiaden i Stockholm 1912 var den portugisiske maratonlöparen Francisco Lázaro landets stolthet och han var favorittippad att vinna. Men på tredje milen, vid Mellanjärva gård, avled han till följd av värmeslag.

På platsen där Francisco Lázaro föll ihop, vid Järvavägen och Mellanjärva gård, avtäcktes i fredags en plakett till minne av OS-legenden.

Francisco Lázaro var mycket omtyckt i Portugal. Han hade vunnit ett antal maratonlopp och var landets stora medaljhopp det året. Men 30 kilometer in i loppet föll han ihop i uppförsbacken vid Mellanjärva gård och klarade inte livhanken.

- Det var en mycket het sommar i Stockholm 1912, när Francisco Lázaro mötte sitt tragiska öde på exakt den här platsen. Det är en ära för mig att idag få vara med och inviga minnesmärket över Francisco Lázaro, och samtidigt uppmärksamma Portugals och Sveriges goda relationer, inte minst inom idrotten, sa Sven Kinnander, kommunfullmäktiges ordförande i Solna, vid ceremonin.

Olympiaden i Stockholm 1912 brukar kallas för solskensolympiaden.

Vid minnesceremonin medverkade också representanter för Portugals regering och ambassad; Emídio Guerreiro, statssekreterare för idrott och ungdom, och ambassadör José Júlio Pereira Gomes, och Stockholms kommunfullmäktiges första vice ordförande Margareta Björk.
(från Solna stads hemsida)

 

 

 
Läs om Francisco Lázaro på Wikipedia, klicka!