Artiklar

 

Vår förre ordförande Axel Sundebrant har lämnat oss, 2016-02-08

 

 

Axel 'Acke' Sundebrant (1927 - 2016)

 

Vår förre ordförande Axel Sundebrant avled den 20 januari.  Axel sprang 34 marathonlopp och representerarde Värmdö IF. Han var vår ordförande under 6 år, mellan 1978-1984. Det var i en tid då Stockholm Marathon startade och intresse för marathon stegrades och medlemstillströmningen ökade. Till yrke var Axel konditor.

 

På meritlistan finns även en tennismatch mot en 12-årig Björn Borg, som slutade i förlust för Acke. Björn Borg hade några veckor före mötet vunnit Kungens Kanna.

Acke hade många strängar på sin lyra. I grund och botten är han konditor med mästarbrev och var kemikunnig inom sitt område. Ett arbete som lite oväntat fört honom runt om i hela världen. Men det är i rollen som ordförande för Svenska Marathonförbundet som han hämtar sina anekdoter.

– Jag har alltid haft lätt för att prata och hålla tal, berättar Acke. Vid ett tillfälle när jag var i Moskva höll jag, som ordförande i Svenska Marathonförbundet, ett tal där jag gratulerade Ryssland för att de arrangerade ett Fredsmarathon. Det resulterade i att jag, vid ett senare tillfälle i New York, blev kysst av Rysslands idrottsminister, berättar Acke.

Acke och hans fru har sedan många år lämnat Ingarö och bodde i Gustavsberg.

Acke intervjuas av Chris Härenstam i samband med Paradisloppet på Ingarö, 2013

Axel var en av dom 3 som fick ta emot en svensk fana av kungen i samband med nationaldagsfirandet på Solliden i början av 80-talet.

Axel fick även ta emot Marathonsällskapets Förtjänstvimpel 1984 / Marathonlöparen 3/1984
 
Axel tog emot ett Standar för 25 lopp 1974, Förtjänstdiplom 1980 och Förtjänstvimpel 1984
 

Begravning i Ingarö kyrka lördag 19 februari kl 14. Marthonsällskapet kommer att hedra honom med blommor