2018-01-11

Om Svenska Marathonsällskapet

Café Ritorno
bilder - om Ritorno - protokoll - karta hotell Gillet

 Konditori Resedan, numera Ritorno, Odengatan 80-82

Några löpare träffades i början av 50-talet på konditori Resedan för att bilda Svenska Marathonsällskapet. Resedan är namnet på kvarteret. 1959 bytte konditoriet namn till Ritorno, återvända på italienska. Det var ett  mycket välkänt konditori redan då. Förmodligen bodde någon i styrelsen i närheten. Ritorno ligger ovanför Vasaparken, en plats som löparna passerar före Odenplan under Stockholm Marathon. Styrelsen träffades även i Gillestugan vid Kungliga. Tennishallen, som inte finns var längre.
 

Svenskamarathonsällskapet bildade 1952 på Konditori Ritorno,
en plats som löparna i Stockholmmarathon passerar vid Vasaparken

 

Ur Jubileumsskriften 1977med anledning avmarathonsällskapet 25 år

 

Bilder

Bordet där Marathonsällskapet bildades

 
 
 
 

Karta

 
 
 

Om Ritorno
(texten hämtad från konditoriets hemsida)


Ritorno är en klassiker i Stockholms cafévärld där det ligger mitt på stojiga Odengatan. Hit har människorna i Vasastan gått och fikat sedan mitten av 30-talet.

 
1959 togs driften av caféet över av den förre ägaren Bengt Robings familj. Det var året när hans mor och far förvärvade det café som då gick under namnet Rita.
 
Hur Rita blev italienskklingande Ritorno har en alldeles egen historia. Bengts familj åkte som relativt nyblivna caféägare på bilsemester i Italien. Som svenskar blev de väl mottagna – mycket tack vare ”den vajande majskolven” Nacka Skoglund. Nacka var svensk landslagsspelare i fotboll och oerhört älskad i Italien där han spelade under många år. Inspirerade av Italien återvände familjen till Stockholm och när de ville ge caféet en egen prägel valde de det italienska ordet för att återvända – Ritorno.
 
Delar av den gamla neonskylten behölls av ekonomiska skäl. För att vara exakt r:et, i:et och t:et fick stå kvar, a:et böjdes om till ett o och därmed hade man drygt halva skylten klar.
 
Trots det italienska namnet är caféet en hyllning till traditionellt svenskt fika. Den vardagsrumsliknande känslan, tidstypiska möbler och detaljer från 40- och 50-tal ger en avkopplande atmosfär som står i direkt kontrast till den moderna storstaden utanför. Ritorno är ett undantag, en chans till reträtt från övriga världen.
 
- Hit kommer folk för att bli igenkända och uppmärksammade på sitt stamfik, eller för att få vara i fred en stund. Det är olika.
 
Här är kaffe (med påtår) och kanelbulle är en betydligt vanligare beställning än macchiato och muffins. Men på Ritorno handlar det inte främst om att bevara ett kulturarv – utan mer om tycke och smak.
 
- Jag har inte sådana där enormt stora muffins, jag har aldrig ens övervägt det. Och eftersom jag inte vill äta dem själv, vill jag heller inte sälja dem, säger Bengt Robing.
 
Bengt poängterar att Ritorno gärna utgör motsatsen till att svepa i sig en kopp kaffe och äta en macka på närmaste bensinstation. Bengt ifrågasätter till och med huruvida det kommer att vara lagligt om tio år att sälja mat och bensin över samma disk.
 

Inte bara svenskar känner igen forna dagar inne på Ritorno. Amerikaner som besöker caféet har flera gånger uttryckt en nostalgisk uppskattning för inredning och stämning. ”This could easily have been the Bronx or Queens”.
 
Ritorno var dock, trots en viss konservativ läggning, en av de första caféerna i Stockholm med en espressomaskin, för sisådär 20 år sedan. Men nu tycker Bengt sig se att pendeln är på väg att svänga tillbaka igen.
 
- Early adopters har börjat beställa helt vanligt svenskt kaffe med påtår igen.
 
Ritorno är ett av få kvarvarande fik i Stockholm med mycket värme och känsla.
 
- Vi känner många av våra gäster. Vi vet vad de heter och vad de vill ha när de kommer. Det tror jag är viktigt i en värld där vi blir allt ensammare. Därför är säkert upp emot 80 procent av våra kunder stamgäster, säger Bengt Robing, som i december 2007 sålde det café han drivit i hela sitt vuxna liv. De nuvarande ägarna bröderna Nasir & Taif Albalhaa  försäkrar att fiket även i fortsättningen ska drivas på samma sätt som tidigare.
 
Vilket torde borga för att gästerna även framledes kommer att återvända. Precis som namnet antyder att de skulle göra.
 

En notis i Svenska Dagbladet efter det att Svenska Marathonsällskapet bildades

 

 

Gillet, vid Brunkebergstorg och som revs i slutet av 60-talet